reklama

Olejarnia, młyn i piekarnia w Tarnowie Podgórnym dołączyły do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Instytut Skrzynki

Olejarnia, młyn i piekarnia w Tarnowie Podgórnym dołączyły do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” - Zdjęcie główne

Do szlaku kulinarnego dołączyło Rodzinne Gospodarstwo Kierzek | foto Instytut Skrzynki

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości powiat poznańskiOlejarnia, młyn i piekarnia w Tarnowie Podgórnym mogą się pochwalić dużym sukcesem. Jak poinformowało Starostwo Powiatowe w Poznaniu do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” dołączył kolejny członek.
reklama

Gospodarstwo, które dołączyło do tego regionalnego grona, prowadzone jest przez rodzinę Kierzków. Tabliczkę znamionową oraz certyfikat wręczyli Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki oraz Liliana Kubiak, zastępca dyrektora.

Gospodarstwa Rodzinnego KIERZEK z certyfikatem 

Starostwo Powiatowe w Poznaniu informuje, że rodzinne gospodarstwo Kierzek to prawdziwa skarbnica produktów wytwarzanych z sercem i wprost z natury. Jak dodaje Instytut Skrzynki, niewiele jest dziś takich miejsc, gdzie filozofia slow food tak bardzo przekłada się na końcowy produkt. U państwa Kierzków to codzienna praktyka – w taki sposób powstają liczne oleje, mąki i chleby.

Magdalena i Leszek Kierzek mąkę z pszenicy uprawianej w gospodarstwie wytwarzają osobiście we własnym młynie. Oboje zapragnęli, by ich rodzina i dzieci jadły produkty najwyższej jakości – domowe i własnoręcznie robione. Swoimi darami dzielą się także z mieszkańcami okolic, którzy odwiedzają ich sklep, ale też obywatelami świata, dzięki sklepowi internetowemu. To idealne produkty dla każdego, kto zapragnie żyć w zgodzie z filozofią slow food: mąka polska, nieprzetworzona, bez wybielaczy, bez konserwantów, bez zbędnych polepszaczy

- podkreślają organizatorzy akcji. 

Pan Leszek jest także  piekarzem i z własnej mąki wypieka chleby, które dostępne są w sklepie, ale najlepiej zamówić je wcześniej, ponieważ znikają szybko jak przysłowiowe "świeże bułeczki".

 To, co wyróżnia produkty Gospodarstwa Rodzinnego KIERZEK, to pasja i dbałość o każdy etap produkcji. Zawsze chętnie odpowiedzą na pytania i pomogą dobrać  zarówno olej, jak i mąkę do indywidualnych potrzeb klienta.

Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” 

Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Misja organizatorów akcji jest  nagradzanie i prezentacja  tego, co wyjątkowe. Operatorem szlaku jest Instytut Skrzynki.  Na liście jest sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Szlak wiedzie nie tylko przez restauracje, czy kawiarnie, ale także piekarnie, cukiernie, producentów przetworów mlecznych, owocowych i warzywnych, mięsnych, pasieki, wytwórców lodów, a nawet cykliczne wydarzenia kulinarne.

Do tej pory z gminy Tarnowo Podgórne wyróżniona została autorska kuchnia międzynarodowa serwowana w restauracji "Smaczki Maszki", która mieści się w Baranowie, Pałac Jaśminowy w Batorowowie,  Stara Wozownia w Lusowie,  Best Western Hotel Edison w Baranowie oraz Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne w Swadzimiu. 

 

 

reklama
reklama
Artykuł pochodzi z portalu tarnowo.okolicepoznania.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
logo