Gospodarstwo, które dołączyło do tego regionalnego grona, prowadzone jest przez rodzinę Kierzków. Tabliczkę znamionową oraz certyfikat wręczyli Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki oraz Liliana Kubiak, zastępca dyrektora.
Gospodarstwa Rodzinnego KIERZEK z certyfikatem
Starostwo Powiatowe w Poznaniu informuje, że rodzinne gospodarstwo Kierzek to prawdziwa skarbnica produktów wytwarzanych z sercem i wprost z natury. Jak dodaje Instytut Skrzynki, niewiele jest dziś takich miejsc, gdzie filozofia slow food tak bardzo przekłada się na końcowy produkt. U państwa Kierzków to codzienna praktyka – w taki sposób powstają liczne oleje, mąki i chleby.
Magdalena i Leszek Kierzek mąkę z pszenicy uprawianej w gospodarstwie wytwarzają osobiście we własnym młynie. Oboje zapragnęli, by ich rodzina i dzieci jadły produkty najwyższej jakości – domowe i własnoręcznie robione. Swoimi darami dzielą się także z mieszkańcami okolic, którzy odwiedzają ich sklep, ale też obywatelami świata, dzięki sklepowi internetowemu. To idealne produkty dla każdego, kto zapragnie żyć w zgodzie z filozofią slow food: mąka polska, nieprzetworzona, bez wybielaczy, bez konserwantów, bez zbędnych polepszaczy
- podkreślają organizatorzy akcji.
Pan Leszek jest także piekarzem i z własnej mąki wypieka chleby, które dostępne są w sklepie, ale najlepiej zamówić je wcześniej, ponieważ znikają szybko jak przysłowiowe "świeże bułeczki".
To, co wyróżnia produkty Gospodarstwa Rodzinnego KIERZEK, to pasja i dbałość o każdy etap produkcji. Zawsze chętnie odpowiedzą na pytania i pomogą dobrać zarówno olej, jak i mąkę do indywidualnych potrzeb klienta.
Czytaj również: II edycja Budżetu Inicjatyw Społecznych. Znamy wyniki. Który projekt uzyskał najwięcej głosów?
Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Misja organizatorów akcji jest nagradzanie i prezentacja tego, co wyjątkowe. Operatorem szlaku jest Instytut Skrzynki. Na liście jest sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Szlak wiedzie nie tylko przez restauracje, czy kawiarnie, ale także piekarnie, cukiernie, producentów przetworów mlecznych, owocowych i warzywnych, mięsnych, pasieki, wytwórców lodów, a nawet cykliczne wydarzenia kulinarne.Do tej pory z gminy Tarnowo Podgórne wyróżniona została autorska kuchnia międzynarodowa serwowana w restauracji "Smaczki Maszki", która mieści się w Baranowie, Pałac Jaśminowy w Batorowowie, Stara Wozownia w Lusowie, Best Western Hotel Edison w Baranowie oraz Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne w Swadzimiu.
Komentarze (0)